I søken etter blant annet bedre avriming og mer effekt fra varmepumpen er det en del som kommer over ulike oppskrifter på å isolere utedelen. Det går som regel ut på å isolere rørene med rørisolasjon eller å fylle tomrom, kriker og kroker med vanlig isolasjon du normalt ville hatt i husveggen. Du bør absolutt ikke følge denne typen oppskrifter.
Brannfarlig
Ved å etterisolere endrer du i praksis forutsetningene for maskinens funksjon og drift. Du vil blant annet risikere å kvele luftstrømmen og hindre tilførselen av luft til utedelen. Det kan faktisk være direkte brannfarlig! Lar du isolasjonen ligge i utedelen mens varmepumpen går som aircondition om sommeren, er sannsynligheten dessuten svært stor for at kompressoren blir overopphetet og ødelagt.
Du kan ødelegge maskinen
Du skal også vite at en varmepumpe er et lite stykke delikat teknologi. I utedelen finnes både rør, ledninger, kretskort, elektronikk og andre komponenter. I tillegg inneholder en varmepumpe gass under svært høyt trykk, som jo er grunnen til at både montering og demontering, samt en rekke vedlikeholdsoppgaver skal utføres av installatører med f-gass-sertifikat.
Selv om det kan se tilforlatelig ut å dytte inn litt myk isolasjon i alle tomrommene eller tre noen rørskåler rundt rørene, er det fort gjort å gjøre skade på ømfintlige deler. Da har du plutselig en varmepumpe med redusert funksjonsnivå eller som i verste fall er helt ødelagt.
Det kan dessuten bli kostbart å reparere, ettersom inngrep av denne typen gjør at du mister garantien fra produsent. Dermed er det deg selv som sitter igjen med hele ansvaret og alle kostnadene for reparasjonen. Forsikringsselskapet vil heller ikke bli spesielt imponert.
Kontakt fagfolk
Er du en av dem som vurderer å etterisolere utedelen, bør du derfor tenke deg om en gang til. Synes du varmepumpen avrimer ofte eller ikke gir nok effekt, bør du kontakte forhandleren, installatøren eller produsenten for å få dem til å se nærmere på produktet. Merk også at en del eldre varmepumper faktisk ikke er laget for å prestere under krevende, norske vinterforhold.
Har du en slik bør du vurdere å investere i en ny maskin som faktisk er tilpasset det nordiske klimaet. I dag får du varmepumper med fabrikkgarantert varmedrift helt ned til 25 minusgrader og høyeste energimerking (A+++) på både varme- og kjøledrift. Da er ikke isolering av utedelen et relevant tema under noen omstendigheter.